Vali Olmak İstiyorum! Vali Nasıl Olunur?

İçişleri Bakanlığı tarafından şehirlere atanan ve şehirlerin idaresinden sorumlu olan kişiler, vali olarak sınıflandırılmaktadır. Vali atamalarında onay mercii Cumhurbaşkanı’dır. Devletin şehirdeki yönetim kolu olan vali, ülkedeki en önemli merciilerden bir tanesidir. Peki vali olmak için ne gerekir?

Daha önce makalelerimizde bahsettiğimiz kaymakam olmak şartlarını yerine getirmek, vali olmak yolunda atılan en önemli adım olacaktır. Zira, valiler; başarılı olan ve idare yönetimi olan kaymakamlar arasından atama usulü ile seçilmektedir. Kaymakam olmak için gerekli olan Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler Fak. İşletme Fak. Ya da  siyasi bilimler fakültesinden mezun olma şartı, direk olarak valilik ile de ilgilidir. Gerekli şartları sağlayan adaylar, kaymakamlık sınavına girip, bu sınavda başarılı olmaları halinde KPSS’den aldıkları puanlar dahilinde sırasıyla 5. 6. ve sonrasında 4. olarak tabir edilen bölgelerde görev yapmakta, daha sonrasında ise vali yardımcısı ya da kaymakam olarak meslek hayatlarına devam etmektedirler.

Kaymakamlık sınavında başarılı olup, kaymakam olmaya hak kazanan adaylar, 3 yıl süren bir eğitim sürecine girerler. Bu süreç içerisinde aldıkları eğitimler, staj ile karışık olarak görülmektedir. İkna kabiliyeti, özgüven, genel kültür, genel yetenek, alakalı bilimsel ve teknolojik donanım gibi özelliklerin göz önüne alındığı bir mülakata alınan kaymakam adayları, bu bölümü başarı ile geçtikten ve 3 yıllık eğitimlerini tamamladıktan hemen sonra kaymakam olmaya hak kazanırlar. Kaymakam olarak göreve başlayan ve eğitim sürecini tamamlayan adaylar, kaymakamlık tezini sunarak valilik yolundaki en önemli adımlarını atarlar. Tez sonrasında 3 yıllık zorunlu görev olan 5.sınıf ilçe görevi ve devamında 2 yıllık 6.sınıf ilçe görevi sonrasında açık bulunan pozisyonların olduğu illere vali yardımcısı ya da kaymakam olarak atanan bireyler, görevlerine devam ederler.

Kaymakamlık vazifesinde ya da vali yardımcılığı görevinde başarılı olanların önünde valilik yolunun açılmış olması kaçınılmaz bir gerçektir. İçişleri Bakanlığı’nın belirlemesi ve Cumhurbaşkanı’nın onaylaması ile görevlerine başlayan valiler, kaymakamlık ve vali yardımcılığı konusunda başarı elde etmiş bireyler arasından tercih edilmektedirler.

Ersin

Napcan kiiii?

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir