Orkide Bakımı Evde Nasıl Yapılır?

Orkide, özellikle kadınlar tarafından çok sevilen narin çiçeklerden bir tanesidir. Peki, orkide bakımı evde nasıl yapılır? Nelere dikkat etmek gerekir? İşte ayrıntılar:

Orkide Bakımı Nasıl Yapılır?

İlk olarak çiçeğin şeffaf ve saydam bir saksıya yerleştirilmesi gerekir. Çiçeğin hafif güneş alan bir yerde durması ve sık sık yerinin değiştirilmemesi dikkat edilecek en önemli konular arasında yer alır. Bu adımda ara sıra yumurta haşlamak ve haşlanan yumurtanın suyunu soğutup orkideyi sulamak, orkidenin büyümesi açısından iyi olacaktır. Bu sulama besleyici olduğundan uygulanmasında yarar vardır.

Orkidenin Su İhtiyacı

Orkidenin su ihtiyacını haftada bir su vererek gidermek gerekir. Orkidenin toprağı çok sulu kalmamalı ve bu aşamada banyolama işlemi yaparak çiçeğin sulanması tercih edilmelidir.

Banyolama işlemi, çiçeğin su dolu bir kaba batırıp çıkarılması işlemine denir. Orkideler banyolama yöntemi ile sulanmayı severler.

Orkidenin Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Orkideler çiçekli iken yaprak çıkarmazlar ve yeni yaprak çıkarma esnasında da çiçek açmazlar. Orkidenin en çok ilgiye ve sevgiye ihtiyaç olduğu zaman çiçeklerinin döküldüğü zamandır.

Orkidenin çiçekleri döküldükten sonra dalının tamamen kuruması beklenmemeli ve bu aşamada çiçek budanmalıdır. Çiçek, 3 boğum sayılarak 3. boğumdan sonra bir parmak kadar yukarıdan kesilir. Kesme işleminden sonra kesilen dal mutlaka kapanmalıdır. Kurumanın devam etmesi açısından bu önemlidir. Bu aşamada eğer dal çıkmadan yapraklar çıkmaya başlamışsa kök kendini yukarıya doğru taşıyor demektir. Eğer kök, yaprak çıkarma aşamasından sonra çok yukarılara doğru çıktıysa toprak değiştirilmeli ve kök daha da toprağın içerisine yerleştirilecek biçimde dikilmelidir.

Toprak değiştirme aşamasında eski ve yeni toprağın birleştirilmesi çiçek açısından daha faydalı olur. Zaman zaman toprakta görülen böceklenmeler bir cam sil yardımı ile halledilebilir. Bazı orkidelerde böceklenmelerin yanı sıra uzun pörçükler oluşur. Bunların kuruyanları kesilerek çiçekten ayrılabilir. Bu aşamada canlı kısımları kesmemek ve dikkat etmek gerekir.

Orkide çiçeği, narin çiçek türleri arasında olduğundan çiçekle ilgilenmek ve ona sevgi göstermek çiçeğin büyümesi noktasında çok önemlidir. Bu noktalara dikkat edilerek evde orkide bakımı yapılmalıdır.

Orkide Fiyatı

Orkideler, oldukça değerli bir çiçek türüdür. Orkide fiyatı, yaklaşık olarak 80 ile 220 TL arasında değişkenlik gösterir.

Orkide ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Orkide evde nereye konmalı?

Orkide evde ışık gören bir yere konulur ama direk pencere önüne yani güneş ışını gören yere konmaz. Orkide direk yakıcı güneş ışığına maruz kalırsa yakıcı ışınlar zarar verebilir.

Orkide sulama kaç günde bir yapılır?

Orkide her gün sulanan bir çiçektir. Gün içerisinde yeterli olarak sulanması gereken bu bitkiyi günde 2 defa sulaya bilirsiniz.

Orkide normal toprağa dikilir mi?

Orkide normal toprakta yaşamaz. Orkidelerin toprakları özeldir.

Orkide güneşi sever mi?

Orkideler güneşi sevmesine karşın direk güneş ışığına maruz kalırsa yakıcı etki çiçeğin solmasına neden olabilir. Normal oda ışığı yeterlidir.

Orkide saksısı nasıl olmalı?

Orkide saksısı seffaf delikli olmalıdır. Özellikle saksı delikleri büyük olmalı hava geçişi kolay olmalıdır.

Orkide cam saksıya dikilir mi?

Orkide kökleri hem iyi hava almalı hemde şeffaf olmalıdır. Orkidelerin cam saksıya dikilmeleri tavsiye edilmez.

Orkide toprağı ne zaman değişir?

Orkide toprağını devamlı değiştirmeye gerek yoktur. Ortalama 3 ile 4 yılda bir toprak değiştirilmesi yeterlidir.

Orkide ne zaman çiçek açar?

Orkideler eğer sağlıklı ise yılda 2 yada 3 defa çiçek açarlar. Bazen ısı ve sıcaklık durumuna bağlı olarak çiçek açmaları gecikebilir. Orkideler genelde ilkbaharda ve sonbaharda çiçek açarlar.

Orkide tohumu ne zaman ekilir?

Orkideler için tohumu ekilmesi için en iyi zaman Mayıs ayıdır. Orkide tohumu ekimi için en uygun dönem Mayıs ayıdır.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir