İş Değişikliği Yapmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

İnsanlar uzun süredir çalıştığı işlerinde zaman zaman çeşitli sıkıntılarla karşı karşıya kalabilmektedir. Özellikle mutlu olmadığı bir alanda çalışan ya da iş arkadaşlarıyla arasının kötü arası kötü olan kişilerin farklı iş arayışlarına girmesi en doğru çözüm yolu olacaktır. İş değişikliği hem kendinizi daha iyi hissetmenizi hem de kariyer anlamında kendinize yeni bir kapı açabilmeniz için oldukça önemlidir. Bununla birlikte iş değişikliği kararı almadan ya da iş değiştirme işlemini gerçekleştirmeden önce bazı kriterleri göz önünde bulundurmalı ve bu kriterleri değerlendirdikten sonra ilk adımı atmalısınız.

İş değiştirme kararının hem ekonomik hem de psikolojik etkilerini kesinlikle göz ardı etmemelisiniz. Alacağınız bu karar sonucunda hayatınızda köklü değişiklikler yaşanacağını bilmelisiniz. Özellikle uzun süredir aynı iş yerinde çalışmış biriyseniz, burada ki iş değişikliği psikolojiniz üzerinde oldukça etkili olacaktır. Bundan dolayı bu durumu sadece ekonomik çerçevede inceleyerek karar vermek, hatalı bir davranış olacaktır. Bu hataya düşmemek için adımlarınızı dikkatli bir şekilde atmalı ve iş değişikliği yapmayı düşünmeye başladıktan sonra çeşitli konuları göz önünde bulundurmalısınız. Bunu yapmadığınız takdirde daha farklı sorunlarla karşı karşıya kalmak durumunda kalabileceksiniz. Bu durum da sizi daha sıkıntılı bir sürece doğru sürükleyecektir.

Kendinize hedef belirleyin

İş değişikliği yapmadan önce ilk olarak kendinize bir hedef belirlemeyi ihmal etmemelisiniz. Bu durumda çalıştığınız sektörle ilgili sıkıntı mı yaşıyorsunuz yoksa çalıştığınız sektörü sevmenize rağmen iş arkadaşlarınızdan ya da patronunuzdan mı memnun değilsiniz, bunu belirlemelisiniz. Bu durumu iyi bir şekilde anladıktan sonra artık iş değişikliğine gidebilirsiniz. Özellikle sektörle ilgili sorunlar yaşıyorsanız, farklı sektörlere geçiş yapabilir ve kendiniz için daha mutlu bir ortamın oluşmasına yardımcı olabilirsiniz. Fakat sektörle ilgili herhangi bir sorun yaşamıyor, iş yerindeki arkadaşlarınızla çeşitli problemler yaşıyorsanız o zaman aynı sektörde farklı bir firmayla görüşerek sorunun ortadan kalkmasına yardımcı olabilirsiniz.

Kariyer planlaması

İş değişikliğini, kendinizi mutlu hissedebilmek için yapabilirken aynı zamanda daha iyi bir kariyer planlaması yapabilmek içinde yapabilirsiniz. Bu sayede yapılan iş değişikliği ile birlikte kariyer planlamasının daha iyi bir noktaya gelebileceğine inanarak adım atan kişi, bu sayede daha iyi noktaya ulaşabilmeyi arzu eder. Genel anlamda bakıldığında, kariyer açısından yapılan iş değişikliklerinin çok büyük faydalar sağladığı ve kişinin farklı sektörler ya da aynı sektör içerisinde farklı firmalarla anlaşmalar yaparak daha üst pozisyonlarda görev alabildiği bilinmektedir.

Yeni iş yeni işinizden beklentileriniz neler?

İş değişikliği yapmadan önce en önemli nokta, bu değişiklikten beklentin izin ne olacağıdır. Bu noktayı belirlemeden ya da kafanızda tam olarak bir şablon oluşturmadan önce yapacağınız her işlem büyük bir hata olarak hayatınıza yansıyabilecektir. İş değişikliklerinden daha çok gelir elde etmek arzusu taşıyorsanız, bununla ilgili araştırmalar yapmanız gerekirken farklı pozisyonlarda görev almak istiyorsanız da bu kapsamda araştırma yapmanız oldukça önemlidir. Bu araştırmayı yapmadan önce iş değişikliği yapmanız, yeni başlayacağınız alanda hem mutsuz olmanıza hem de arzu ettiğiniz gelir seviyesine ulaşmamanıza neden olabilecektir.

Bu durumun yaşanması ise, yapılan iş değişikliğinin faydadan çok zararının ortaya çıkmasına neden olacaktır. Bundan dolayı mutlaka yeni işinizden neler beklediğinizi belirlemelisiniz. Bu sayede hem yani işinizde mutlu olur hem de ekonomik anlamda kendinizi daha iyi bir noktaya taşıyabilirsiniz.

Sektörün geleceği ile ilgili bilgi edinin

İş değişikliği yapmadan önce halihazırda çalışıyor olduğunuz sektörle ilgili gelecek araştırması yapmalı ve iş değişikliğini hangi alanda yapmak istiyorsanız o işle ilgili de aynı işlemleri gerçekleştirmelisiniz. Özellikle çalıştığınız iş ile ilgili sektörde geleceğe dair çok büyük umutlar görünmüyorsa, mutlak manada değişikliğe gitmeniz sizin için oldukça önemlidir. Ayrıca iş değişikliği yapacağınız alanın da geleceğinin parlak olması ve geniş hacimli çalışmaların kolaylıkla yapılabilmesine olanak sağlaması oldukça önemlidir. Bu kapsamda gelecek araştırması yapmadan yapılabilecek iş değişiklikleri, kısa bir süre sonra işsiz kalmanıza neden olabilecekken kendi sektörünüzde geleceği olmayan bir işte çalışıyor olmanız da büyük sorunlara neden olabilecektir. Bunun için çok iyi bir araştırma yapmanız gerekecektir.

Kendinizi ruhsal olarak hazırlayın

İş değişikliği yapmak, maddi olarak hayatınıza değişiklik katarken aynı zamanda ruhsal olarak da sizi derinden etkileyecektir. İş değişikliği kararı almadan önce mutlaka ruhsal değerlendirmenizi yapmalı ve bu değişikliğe psikolojik olarak hazır olup olmadığınızı tespit etmelisiniz. Özellikle şu anda çalıştığınız iş yerine çok ciddi bir şekilde bağlı ve iş arkadaşlarınızla olan muhabbetiniz tam istediğiniz gibi ise yapacağınız değişiklik maddi anlamda size çok büyük gelir sağlarken, ruhsal olarak zarar görmenize neden olabilecektir. Bundan dolayı ruhsal anlamda kendinizi ikna etmeden herhangi bir değişikliğe gitmemeniz oldukça önemlidir.

Profesyonel CV hazırlamayı unutmayın

CV, iş başvurularında talep edilen oldukça önemli bir belgedir. Özelliklede İngilizce CV hazırlamak size çok büyük avantajlar sağlar (bu sayfadan bilgi alınız). Bu belgenin profesyonel bir şekilde hazırlanmış olması da oldukça önemlidir. Özellikle yeni iş başvurusunda bulunan kişiler için talep edildiği biliniyor olsa da aslında iş değişikliği için de talep edilebilmektedir. Şunu unutmamalısınız ki, iş değişikliği yaparken de aslında yeni bir iş başvurusu yapmış oluyorsunuz. Bundan dolayı CV’nizin iyi bir şekilde hazırlanmış olduğundan emin olmalısınız. Bununla birlikte CV talebinde bulunan yeni işvereninizin, sizinle ilgili olarak tüm bilgileri öğrenmiş olacağını da garanti etmiş olursunuz.

Hazırlanan CV, yeni iş başvurusunun olumlu bir şekilde gerçekleşmesine yardımcı olurken aynı zamanda yeni iş yerinde ki pozisyonunuzun da belirlenmesinde etkili olacaktır.

Ersin

Napcan kiiii?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir