Bayan Polis Memuru Nasıl Olunur?

Türkiye Cumhuriyeti Emniyet Genel Müdürlüğü, her yıl düzenlediği polislik sınavları ve mülakatlarında, tıp kı erkek adaylarda olduğu gibi bayan adaylara da hak tanıyarak bayan polis memuru olmalarının önünü açmaktadır. Her ne kadar erkeklere oranla daha az sayıda bayan polis memuru bulunsa da, bayan polis memuru olmanın erkek polis memuru olmaktan ek çok fazla bir kriteri ve şartı bulunmamaktadır.

Her yıl düzenli olarak yeni memur alımı gerçekleştiren Emniyet Teşkilatı, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2017 yılında da bir çok polis için kadro açacaktır. 2016 yılı itibariyle yürürlüğe giren sistem sayesinde POMEM, PMYO ya da FYO’dan polis memuru olabilmek mümkündür. Lise mezunu olan adaylar PMYO sınavlarına girerek polis olabilmektedirler. PMYO’ya başvuru yapabilmek için en önemli kriter 26 yaşından gün alınmamış olması gerekmesidir. Eğer yaşınız 26 yaşından gün almamış şekilde uygun ise, YGS’ye girerek, ortalama 280 puana tekabül eden taban puanı aşıp, polis olmak için ilk adımınızı atabilirsiniz. YGS’den yeterli puanı alan adaylar PMYO mülakatlarına girmeye hak kazanmaktadırlar. Sağlık, spor ve yazılı mülakat aşamalarını başarı ile sonuçlandıran bayan adaylar, PMYO’da eğitim görmeye hak kazanarak 2 yıl sürecek olan eğitimlerine başlayabilirler. Bu eğitimleri başarı ile tamamlayan bayan polis adayları, görev yerlerine atanarak polis memurluğu görevlerine başlayabilirler.

4 yıllık üniversite mezunu olan bayan polis memur adayları, öncelikle KPSS’ye girmeli, yeterli puanı alarak POMEM’in düzenlediği sınava başvuru yapmaları gerekmektedir. Bu sınav sonrasında da sağlık, spor, yazılı mülakat gibi aşamalardan geçen bayan polis memuru adayları, alacakları 6 aylık eğitimin sonrasında bayan polis olarak görev yapmaya hak kazanırlar.

FYO sınavı olarak bilinen sınav, eğitim gördükleri üniversitenin 4, 5 ya da 6 yıllık olması durumunda son 2 yıl içerisinde sınava girilmesi ile, mezun olunduğunda göreve “Komiser Yardımcısı” olarak başlamasını sağlamaktadırlar. Bu aşama için daha önceden kaleme alarak size sunduğumuz “Polis Nasıl Olunur?” isimli makalemizi okuyarak detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Polis memuru olmak isteyen bayan adayların, kendilerine uyan polislik sınavına girerek, mülakatları başarılı bir şekilde tamamlaması gerekmektedir. Bayan adaylar için açılan kontenjan her ne kadar erkeklere açılan kontenjana göre daha az olsa da, başvurular da aynı oranda az olduğu için başarı gösterilmesi yüksek ihtimaldir. Sınavları ve mülakatları başarı ile tamamlayan bayan polis memurları, genellikle bürolarda görev alsa da, amirlerinin olumlu referansı, geçilecek şubede açık olması ve yeterli donanıma sahip olunması durumları geçerli olduğunda istenilen büroya geçiş yapabilme haklarına sahiptirler.

Ersin

Napcan kiiii?

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir