Bakan Çavuşoğlu’ndan Soçi Açıklaması

Türkiye – İran – Azerbaycan üçlü Dışişleri Bakanları toplantısı siyaset dünyasında ana gündem maddelerinden biri oldu. Toplantının hemen ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından basın toplantısı düzenlendi. Bakan Çavuşoğlu toplantıda son derece önemli açıklamalar yaptı. Bakan Çavuşoğlu’nun özellikle “Suriye’nin İdlib bölgesini kapsayan Soçi Mutabakatı plana göre işliyor” şeklindeki sözleri dikkat çekti.

Basın toplantısı diğer ülkelerin Dış İşleri Bakanlarının da katılımıyla gerçekleşti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanı sıra Azerbaycan Dışişleri Bakanı ElmarMemmedyarov ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile düzenlenen ortak basın toplantısında sorulan bir soru Soçi süreciyle çok yakından ilgiliydi. Bir gazeteci tarafından “Rusya Devlet Başkanı Putin, bölge ağır silahlardan arındırılmazsa, radikal gruplar temizlenmezse ve Rus askerlerine yönelik herhangi bir saldırı olursa müdahalede bulunacağı imasında bulundu. Böyle bir müdahale durumunda Soçi süreci sekteye uğrar mı?” şeklinde bir soru soruldu.

Bu soruya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından “İdlib bölgesi için söyleyecek olursak, Rus ortaklarımızla bu memorandum imzalandıktan sonra atılan adımlardan çok memnun olduklarını söylediklerini duymuşsunuzdur. Dolayısıyla şu anda İdlib üzerinde böyle bir sorun yok” şeklinde bir yanıt verildi.

Bakan Çavuşoğlu: “Tam Bir Felaket Senaryosu Çizdiniz”

Basın toplantısı Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’nde yapıldı. Bakan Çavuşoğlu’nun söz konusu sürece dair önemli açıklamaları da oldu. Ancak sorulan bu soruya Bakan Çavuşoğlu’ndan “tam bir felaket senaryosu çizdiniz” şeklinde bir tepki de geldi. “Biz de zaten bu amaçla Soçi mutabakatını imzaladık” diyen Bakan Çavuşoğlu, yöneltilen u soruyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Tam bir felaket senaryosu çizdiniz. Biz de zaten bu amaçla Soçi mutabakatını imzaladık. Bu sürece her zaman en çok katkı sağlayan ülkelerin başında da İran gelmektedir. Birlikte bu süreci yürütüyoruz. Astana ve Soçi süreci. Bizim tüm mutabakatlarımızda, deklarasyonlarımızda, bir taraftan Suriye’de ateşkesin sürdürülebilir olması için, diğer taraftan da Suriye sınırları toprak bütünlüğü için de siyasi bir çözüm için güçlü mesajlar görürsünüz. Diğer taraftan da terörle ve terörün her türlüsüyle mücadeleye devam. O yüzden biz Suriye’de siyasi süreç için çaba sarf ederken, PKK’sı, YPG’si, DEAŞ’ı tüm terör örgütleriyle mücadele konusunda kararlıyız. Bugüne kadar önemli adımlar attık.”

Bakan Çavuşoğlu: “İlk Önce Biz Müdahale Ederiz”

Bakan Çavuşoğlu basının bu konuya yoğun ilgi göstermesi üzerine açıklamalarına devam etti. Yaptığı açıklamada “Aykırı bir durum sergilerlerse ilk önce biz müdahale ederiz” sözleri de dikkat çekti. Teröristlerin ya da radikallerin aykırı bir tutum içerisine girmeleri durumunda müdahale etmekten kaçınmayacaklarını vurgulayan Bakan Çavuşoğlu Şunları kaydetti: “İdlib bölgesi için söyleyecek olursak, defalarca Rus ortaklarımızla bu memorandum imzalandıktan sonra atılan adımlardan çok memnun olduklarını söylediklerini duymuşsunuzdur. Dolayısıyla şu anda İdlib üzerinde böyle bir sorun yok. Ağır silahların çekilmesi, radikal grupların çekilmesi, radikal gruplar terör örgütleriyle ne yapacak bunların konuşmamız lazım. Şu anda bu memorandumun uygulanması konusunda bir sıkıntı yok. İki tane yolun Halep’i Hama’ya ve Lazkiye’ye bağlayan M4 ve M5 yollarının da açılması yıl sonuna kadar gerçekleşecek. Şu anda her şey seyrinde gidiyor. Zaten teröristler ve radikal gruplar aykırı bir tutum sergilerse ilk önce biz müdahale ederiz.”

Konuyla ilgili diğer soruları da yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu Soçi sürecine dair de gayet net ifadeler kullandı. Basın toplantısından çıkan notlar internetten de yoğun ilgi görüyor. Özellikle Türkiye’nin diğer ülkeler ile olan ilişkilerini ve Soçi sürecini merak edenler canlı bahis siteleri gibi çeşitli platformlarda konuyla ilgili görüşlerini de birbirleri ile paylaşıyor.

Ersin

Napcan kiiii?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir