ALES Çalışmadan Kazanılır mı? Nasıl Kazanılır?

Açılımı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı olan ALES’e çalışmadan kazanılır mı? Ales’e nasıl çalışmak gerekir? Gibi sorularınıza cevap arayacağız.

ales-sinavi

AlES, akademik kariyer hayali kuran her üniversite öğrencisi veya mezununun girmesi gereken bir sınavdır. Bu sınav, üniversitelerin çok büyük bir kısmında lisansüstü eğitiminize, doktora eğitiminize kayıt olabilmeniz için en etkili puanı hanenize yazmanız için gereklidir.

ALES, 50 adet sözel 1, 50 adet sayısal 1, 50 adet sözel 2 ve 50 adet sayısal 2 sorusu olmak üzere toplamda 200 soruluk bir sınavdır ve süresi 180 dakikadır.

Eğer sayısal bir bölüm vasıtası ile sınava giriyorsanız sözel 2 testini çözmekte yükümlü değilsiniz. Aynı şekilde eşit ağırlık kategorisinden sınava girenler de sözel 2 testinden yükümlü değillerdir. Sözel kategorisinden sınava giren arkadaşlar da üzülmesin, onlar içinde sayısal 2 bölümünü çözmek gibi bir zorunluluk bulunmuyor.

Sayısal 1 soruları basit matematik sorularından seçilerek hazırlanmıştır. Genel itibariyle orta okul ve lise bilgileri kapsamında rahatlıkla çözülebilecek sorulardır. Bu bölümde sizi zorlayacak olan tek bölüm, mantıksal akıl yürütme adı altında sorulan ve çözümü tamamıyla mantığa dayalı olan sorulardır.

Sayısal 2 soruları, birinci bölüme oranla çok daha zordur. Denklemler, üslü sayılar, köklü sayılar ve hatta geometri derken birinci bölüme oranla çok yüksek bir zorluk farkı vardır. Sayısal 2 bölümü de, kendi bölüm zorluğunca mantıksal akıl yürütme sorularına yer verir.

Sözel 1 testine gelecek olursak, bu bölüm tamamıyla okuduğunu anlamak üzerine kurulu sorular barındırır. Paragraf soruları, cümle anlatımları, akış bozan kelime ve gruplar gibi sorular sözel 1 bölümünde bulunurken, sözel uyarlı mantıksal akıl yürütme soruları da bu bölümün zorlayıcı soruları arasındadır.

ALES’i kazanmanın en önemli noktalarından bir tanesi hızlı soru çözmek, hızlı anlamak ve hızlı düşünmekten geçer. Mantıksal akıl yürütme sorularının olmazsa olmazı gelişmiş bir hayal dünyası; gelişmiş hayal dünyasının da olmazsa olmazı, fazlasıyla kitap okumaktır. Diğer tüm sınav hazırlanma programlarında da yaptığımız ortak tavsiye olan “bol kitap okuma tavsiyesi” ALES için de fazlasıyla geçerli.

Ersin

Napcan kiiii?

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir